Esztétikus tömések

fogászati rendelő

Esztétikus UV fényre kötő fehér (kompozit) tömések

Napjainkban a fogorvoslás teljesen külön ágává nőtte ki magát. Sokan elégedetlenek a fogaik színével, formájával, esetleg a megelőző beavatkozások miatt nem érzik tökéletesnek a mosolyukat. Ezek helyreállításának céljára széles paletta áll rendelkezésre, a külső- és belső fogfehérítéstől kezdve a direkt és indirekt héjakon át, bizonyos esetekben akár preparációmentes (foganyag elvétele nélküli) megoldásokig.

Az esztétikus tömést egy speciális, mindig a páciens fogszínéhez illeszkedő, fényre kötő anyagból készítjük. Óriási előnye, hogy tökéletesen élethű színt lehet belőle kialakítani, így több szín kikeverése révén olyan fogtömés hozható létre, mely teljesen megegyezik az adott fog színével. Teljes mértékben észrevétlen, természetesnek ható eredményt érünk el. A kompozit tömőanyag keménysége megegyezik a fogzománc keménységével, így nem csak esztétikus, de pontosan ugyanannyira alkalmas lesz a helyreállított fog a rágásra, mint a sérülés bekövetkezte előtt.

Fogászati betétek

Amikor egy szuvas fog kezelésére már nem elegendő a rendelőben készülő esztétikus tömés, mert túl nagy a foghiány, akkor beszélünk a fogtechnikai laboratórium által késztett betétekről. Ezek a nagy szilárdságú betétek az őrlőfogak rágófelületének részleges vagy teljes rekonstruálására alkalmasak.

Inlay

Olyan fogaknál, ahol a fogaknak több felszíne hiányzik, illetve teljes csücsköket kellene pótolnia a fogtömésnek, érdemesebb egy inlay tömés (betét) választása..

Onlay

Ha egy fogból már sok foganyag hiányzik, akkor a fog javítására onlay készül.

Overlay

Nagyobb kiterjedésű szuvasodások valamint több felszínt érintő szuvasodások esetén alkalmazandó.

Menete:

Fogtechnikus készíti el a fogorvos által kialakított üregbe, az általa vett lenyomat alapján. A megfelelően elkészített betét tökéletesen illeszkedik az előre kialakított helyre, ebből adódóan igen kényelmes. Alapanyagából adódóan nem színeződik el, valamint nem tartalmaz allergizáló anyagokat.

Foghéjak

Olyan esetekben alkalmazható, amikor a fronttájéki fogak látható esztétikai, és formai hibáit, azaz színét, formáját, töredezettségét, alakját szeretnénk korrigálni. Minimális foganyag vesztéssel járó beavatkozás a tökéletes, és szép mosoly eléréséért.

Kompozit héj (direkt héj)

Elsősorban jól látható fogak kezelésénél jelent óriási előnyt, feltéve, ha az adott fognak kevesebb, mint a fele sérült. Régebben, ha egy jól látható fog letört, vagy oldalról kezdett szuvasodni, akkor a korona alkalmazása jelentette az egyetlen esztétikus megoldást, viszont ma már a kompozit héj, mely az esztétikus fogtömés gyakorta használt formája, jó lehetőséget nyújt ennek kezelésére .A kompozit héj anyaga fényre köt. A beavatkozás során a mély rétegek felől a felszín felé haladva különböző tónusú és színű kompozit anyagok kerülnek felvitelre a fogra.

Porcelán héj (veneer)

A legkevesebb zománcveszteséggel járó ultravékony kerámia héjakat főleg frontfogaknál érdemes használni. Teljesen fémmentes, tartós és manapság a legesztétikusabb fogpótlás.
A héj a fog külső felszínére felhelyezett vékony, nagy szilárdságú réteg, amellyel a fogorvosunk természetes hatású, egyenletes és ragyogó mosolyt tud létrehozni. Ezt a technológiát főként a frontfogaknál szokás alkalmazni: letört, elcsavarodott, repedt, sérült vagy esztétikailag zavaró eseteknél, például túl rövid fogaknál. Gyökérkezelés után is alkalmazható, amennyiben az elszíneződött fog belső fogfehérítéssel nem gyógyítható. A technológiát a fogszabályzás alternatívájaként is emlegetik, hiszen 1-2 ülés alatt tökéletesen egyenes fogsor érhető el vele.

A kerámiahéjak fogtechnikai laboratóriumban készülnek. A beavatkozás során a fogból 0.5-1 mm-t távolítunk el, tehát ezek készítése során is minimális foganyag-vesztéssel kell számolni. A fogtechnikai laboratórium egy lenyomat alapján készíti el a héjakat. A fogfelszínre ragasztásukhoz erre a célra kifejlesztett speciális ragasztót használunk. Felragasztásukhoz azonban meg kell várni, amíg a fogtechnikai laboratórium elkészíti őket.