Implantológia

fogászati rendelő

Fogimplantátum

Bármilyen okból történik is, fogaink elvesztése komoly traumával jár. A fogpótlás készítéséhez alkalmazott hidakat vagy kivehető protéziseket sokan meglehetősen kényelmetlennek és esztétikailag sem megfelelőnek találják. A fogbeültetés, vagyis fogászati implantátum segítségével történő fogpótlás jóval nagyobb stabilitást és nagyságrendekkel jobb rágóképességet biztosít. A tökéletes biztonságérzet mellett a fogimplantátum másik előnye, hogy esztétikai hatása is kitűnő. A fogimplantátum tehát a páciensek életminőségének javítását szolgálja.

Két legfőbb esetben ajánlatos elgondolkodni a műgyökér beültetésről

– teljes fogatlanság esetében, amikor képtelen megszokni kivehető fogpótlását, esetleg allergiás valamelyik összetevőjére,

– egy fog pótlása esetén, így elkerülve két, vagy több egészséges fog csiszolását arögzítés érdekében.

Folyamata

CBCT felvételt készítünk a beavatkozás előtt, hogy megnézzük, hogy elegendő csont áll-e rendelkezésre az implantátum behelyezéséhez. Amennyiben nincs elegendő csont, csontpótlást is kell alkalmazni. Ezután megtervezzük, hogy hová, milyen implantátum kerüljön behelyezésre, illetve, milyen pótlást fogunk rá készíteni.

Az implantátum anyaga titán, kilökődés, allergia nagyon ritkán fordul elő. Műtét előtt minden esetben alapos anamnézis, kivizsgálás történik.

Implantátumok ápolása is ugyanolyan nagy gondosságot igényel, mint a saját fogunknak. Nem megfelelő szájhigiéne estében az implantátumok körül gyors lefolyású, súlyos gyulladás alakulhat ki, amelynek következtében az implantátum előbb meglazul, majd később el is veszíthetjük. Ezért kiemelt fontosságú, hogy megjelenjünk a kontroll vizsgálatokon, és pár havonta részt vegyünk professzionális fogtisztításon.