Konzerváló fogászat

fogászati rendelő

Konzerváló fogászat

A fogorvoslás azon területe, amely a szuvas, közismertebben a “lyukas” fogak ellátását jelenti első körben. Ezen túl magába foglalja a különböző okokból (akár trauma, akár nem megfelelő megelőző restaurátum) miatti törések, repedések által érintett fogak terápiáját is.
Az amalgám éra a múlté, mára teljesen kiszorították a fogszínű tömőanyagok. Azonban kevesen veszik figyelembe, hogy ezeknek az anyagoknak megvannak a maguk limitjei. Míg kisebb méretű üregek esetében önmagában is képes a fogat megfelelően helyreállítani, nagyobb mélységek, kiterjedések esetén szükséges egyéb, megerősítő eljárások alkalmazása. Ezek közé tartozik a fogak üvegszálas tömőanyaggal történő ellátása, extrém kiterjedés vagy gyökérkezelt fogak esetén pedig úgynevezett betéttel történő helyreállítása. Rendelőnkben dolgozó, a biomechanika és biomimetika területén jártas szakembernek köszönhetően az így helyreállított fogak még hosszabb ideig betölthetik szerepüket, megfelelő kooperáció esetén.

Esztétikai fogászat

Napjainkban a fogorvoslás teljesen külön ágává nőtte ki magát. Sokan elégedetlenek a fogaik színével, formájával, esetleg a megelőző beavatkozások miatt nem érzik tökéletesnek a mosolyukat. Ezek helyreállításának céljára széles paletta áll rendelkezésre, a külső- és belső fogfehérítéstől kezdve a direkt és indirekt héjakon át, bizonyos esetekben akár preparációmentes (foganyag elvétele nélküli) megoldásokig.
Fontos tudni, hogy sok, helyzeti rendellenességgel is járó eltérés ilyen beavatkozással önmagában nem kezelhető. Szükség lehet megelőző fogszabályozó kezelésre, hogy a későbbiekben felállítandó esztétikumot a nem megfelelő funkcionális paraméterek ne tegyék tönkre. Előfordulhat, hogy önmagában egy fogszabályozó kezelés elegendő lehet a kívánt esztétikai végeredmény eléréséhez.