Tanácsok

fogászati rendelő

Az amalgámtömésről

Gyakori fogszuvasodás az amalgám tömés alatt: Az amalgámnak van egy olyan tulajdonsága, hogy az idő folyamán tágul, ezáltal kiemelkedik a fogból. A tömés ilyenkor már nem zár jól, így a fog alászuvasodik a tömések széleinél keletkezett apró réseken keresztül.

A tömés melletti szuvasodás miatt a fogzománc meggyengül, és letörik a fogból. Az esetek zömében ilyenkor még nem fáj a fog, mert a szuvasodás még nem gyengítette meg a fogbelet. Ha ebben a stádiumban nem kerül sor a fog kezelésére, fogbélgyulladás, rosszabb esetben fogelhalás következik be, amely nagy fájdalommal járhat. Jó esetben ilyenkor még megmenthető a fog gyökérkezeléssel. De miért várnánk eddig? Higgyék el, sokkal költségtakarékosabb egy időben kezelt szuvas fog, azaz a saját fog megtartása, mint annak kihúzása, pótlása. Miért szürkülnek el csúnyán az amalgám tömött fogak? A hátsó őrlőfogakban található sok felszínű, régi, korrodált amalgámtömések az esetek többségében akár 10-15 évesek is lehetnek. A fogak zománcába az amalgámtömések ezüsttartalma beoldódik, ezért az évek során a fogak elszürkülnek. Rendelőnkben nem alkalmazunk amalgámtöméseket. Kisebb és közepes szuvasodások esetén esztétikus fényre kötő tömőanyagot, nagyobb kavitás esetén composite, porcelán vagy arany inlay betétet készítünk.

Mi a barázdazárás?

Sokan nincsenek tisztában a barázdazárás fontosságával, hogy valójában mi is az a fogbarázda, és kevesen tudják, hogy hogyan lehet megelőzni az itt induló fogszuvasodást.

A barázdazárás általában gyermekkorban válik szükségessé, mivel a fogszuvasodás gyermekkorban többnyire az egyenetlen fogfelszíneken kezdődik a kisőrlő és nagyőrlő fogak rágófelszínén. Ha a barázda túl mély, ezeket a kisgyermek nem tudja tökéletesen megtisztítani, valamint a lyukas tejfogakról, fertőzésként átterjedhetnek a fogszuvasodást okozó baktériumok. Az ilyen típusú szuvasodások előzhetők meg a barázdazárással, ami az ép, illetve kismértékben szuvas barázdáknak egy speciális tömőanyaggal történő lezárását jelenti. Menete: A frissen előtört maradó fogak felszínének letisztítását követően,-amely fúrás nélkül történik-, a fogorvos egy speciális, nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel a fog felszínére, amely befolyik a barázdák mélyére, így elzárja a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját. A barázdazárás fájdalommentes eljárás. Fél évvel a maradó fogak előtörése után javasolt a barázdazárást elvégeztetni, és ezt követően hathavonta megismételni 4 éven keresztül

Bölcsességfogakról

A bölcsességfogak olyan őrlőfogak, melyek általában a kamaszévek végén, a 20-as évek elején bújnak ki. Ha egészségesek, és megfelelően igazodnak, értékes alkotóelemei a szájnak, viszont legtöbbször elhanyagoltak, tisztításuk nehezebb, ezáltal szuvasodásra hajlamosabbak.

Problémát jelenthetnek, ha nem megfelelő helyzetben nőnek, ez esetben torlódást vagy egyéb sérülést okozhat a szomszédos fogakban, az állkapocsban és az idegekben. Azok a bölcsességfogak, melyek a második őrlőfogakra hajlanak, ezeket fokozott plakk-képződés és ételmaradék felhalmozódás veszélyezteti. Mindezen kívül a lágy szövetek vagy az állkapocs fogságába is eshetnek úgy, hogy csak részben képesek azt áttörni, (ezeket a fogakat impaktált fogaknak nevezzük). A csak részben áttört fog utat enged a baktériumoknak, mely fájdalmas gyulladással, duzzanattal, állkapocs merevséggel és általános betegségekkel járhat. Továbbá hajlamosabbak a szuvasodásra és ínybetegségekre, mivel nehezen elérhető helyzetüknél fogva nehezebb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni azokat.

Amennyiben kérdése adódna bölcsességfogaival kapcsolatban, vagy csak egy ingyenes állapotfelmérést szeretne fogazatáról, keresse fel rendelőnket, orvosaink készséggel állnak rendelkezésére

Elektromos fogkeféről

A helyes és alapos fogmosás elengedhetetlen az egészséges fogak és fogíny megőrzéséhez. Éppen ezért a megfelelő eszközök használata szájhigiéniánk megtartásában döntő fontosságú..

Az elektromos fogkefe nagyon jó választás annak, aki tökéletes szájhigiéniát szeretne fenntartani. A nehezen hozzáférhető helyekre is elér. Többféle fogkefefej közül választhatunk, elég csak a fejet cserélni, ha elhasználtuk. Professzionális, alapos tisztítás érzetét nyújtja. Jó döntés lehet az elektromos fogkefe idősebbek, artritis-esek, fogszabályzót viselők esetén, akik kevéssé hatékony mozdulatokkal tudják végezni fogazatuk tisztítását. A helyes mozdulatoknak, tisztításnak köszönhetően hosszú távon a megfelelő szájhigiéné mellett kevesebb fogászati probléma alakul ki. Igaz, hogy drágább, mint a hagyományos fogkefe, viszont kevesebb fogkrém is elegendő a használatához, valamint hosszabb életű hagyományos társához képest.

Amennyiben nem biztos a helyes fogmosási technikában, vagy csak ellenőriztetni szeretné fogait, illetve ínye állapotát, orvosaink készséggel állnak rendelkezésére. Forduljon hozzánk bizalommal.

A fogköztisztítás fontossága

A fogközök területének a tisztítása, legalább olyan fontos, mint a fog többi felszínének, ugyanis a fogágybetegségek legnagyobb része innen indul ki és a fogak is nagyon könnyen és sokáig elrejtve szuvasodnak ezeken a területeken. A fogköztisztításnak speciális eszközei vannak, attól függően, hogy milyen szűk, vagy tág a fogköz.

Legismertebb eszköz a fogselyem. A fogselymet a szűk fogközök, szorosan egymás mellett álló fogak, zárt fogsor esetén használunk. Különböző színben, ízesítéssel és formában kapható, azonban a használatuk ugyanaz: egy kb. 20-30 centiméteres szakaszt tépünk le, ennek egyik végét az egyik, másik végét a másik kezünk középső ujjára tekerjük rá, majd a két kezünk közötti pár centis szakaszt, mindkét kezünk mutató és hüvelykujjával irányítjuk az adott fogközbe. Vezessük a fogselymet a két fog közé, majd óvatosan, a találkozó fogak egymás felé néző, mindkét oldalát fel-le irányú mozdulatokkal tisztítsuk meg. Ismételjük ezt meg minden fogközben.

Fogtisztító kefe Ezek a kefék az üvegmosó kefékhez hasonlóak, csak igen kicsik. A vékony drótszál, melyhez a sörték csatlakoznak, olyan kicsi átmérőjűek, hogy a fogközökbe könnyen bevezethetőek. Szükség esetén meg is hajlíthatóak. Tehát ezeket az fogköztisztító keféket a tágabb fogközökbe, pótlások mellé, a hídtest alá finoman bevezetjük és egy párszor ki-be mozgatjuk. Azoknak a betegeknek, akiknek fogágybetegség miatt a fogaik elvándoroltak, és nagyobbak a fogközeik, különösen ajánlatos a fogköztisztító kefék használata.

Helyes fogmosási technika

Fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva körkörös mozgást végzünk 15-20 alkalommal. Fontos, hogy fogkefénk puha, vagy közepes erősségű legyen!

Minden esetben ajánlatos, hogy a fogkefével történő mosást egészítsék ki fogköztisztítással is. Ez történhet fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével. Ilyenkor a fogak egymás felé néző oldalait tisztítjuk meg. Általában ezeken a helyeken alakul ki a legtöbb szuvasodás!

Az elektromos fogkefe esetében is ajánlatos, hogy az íny és a fognyak találkozásához helyezzük a fogkefénket és tartsuk ott 5 másodpercig. Ebben az esetben a körkörös, esetleg pulzáló mozgást a fogkefe végzi el helyettünk. Amennyiben a fogazatunk nem egészséges, minden esetben konzultáljunk szakemberrel, aki személyre szabottan elmagyarázza a lehetőségeket. Nemcsak a fogmosás technikája nagyon fontos, hanem annak időpontja és időtartama is. Elengedhetetlen a reggeli és az esti, de ezek közül is a legfontosabb az esti fogmosás. Ugyanakkor az ebéd utánit sem szabad kihagyni, amennyiben erre módunk van.

Vitaminok az egészséges fogazathoz

A mindennapi, megfelelő száj- és fogápolás elengedhetetlenül szükséges fogaink és egészségünk védelme érdekében. Táplálkozásunkkal olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjéket, sókat, és vitaminokat juttathatunk be a szervezetünkbe, amelyek az egészséges és szép fogakhoz nélkülözhetetlenek. A legjobb, ha természetes forrásokból biztosítjuk, mivel a vegyes táplálkozás általában fedezi a napi vitaminszükségletet.

Az A-vitamin segíti az ínyszövetek és a fogzománc egészségének fenntartását. Ha nincs megfelelően biztosítva a szervezet számára, akkor a tejfog és maradandó fog fejlődésének idején a zománc károsodását idézheti elő. Megtalálható a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben.

A C-vitamin nemcsak enyhíti, de meg is előzi az ínyvérzést okozó ínygyulladást. Ha nincs elég C-vitamin a szervezetben, az ínyvérzés könnyen mindennapossá válhat. Megtalálható friss gyümölcsökben, zöldségekben, ezek közül is leginkább a citromban, a narancsban, a kiviben, a karfiolban, a brokkoliban, a paprikában és a káposztában.

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és beépülését a fogakba, ezáltal védi a fogzománc egészségét is. Ha hiányunk van, az a fogzománcon okozhat tüneteket. Ha magának a zománcnak a fejlődése ideje alatt nem kap elég D-vitamint, akkor fehér foltok jelennek meg a fogakon, legjellemzőbben a nagyőrlőkön, a metszőfogakon és a szemfogakon. Megtalálható a májban, a tojásban, a tejben és a különböző halakban.

A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó eleme, így a fogápolás szempontjából fontos szerepe van a fogínyvérzés megelőzése és megszüntetése terén. Megtalálhatóak zöld levelesekben, salátában, tejben, joghurtokban és húsokban.

A kalciumra van a legnagyobb szüksége a szervezetünknek, amely a csontok és a fogak felépítéséhez nélkülözhetetlen. Nagy mennyiségben megtalálható tejben, tejtermékekben, hüvelyesekben, gabonafélékben és a káposztában. A Foszfor szintén fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. Megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben. A Fluor beépül a fogba, és a fogzománc szilárdságának biztosításával gondoskodik arról, hogy elkerüljük a fogszuvasodást, megakadályozza a szuvasodást okozó baktériumok elszaporodását.

Szájvizek fontossága

Régebben szájöblítőket csak akkor használtunk, ha fogorvosunk valamilyen szájüregi gyulladásra speciális terméket írt fel, amivel kezelhettük a panaszainkat. Mára azonban egyre többféle, mindennapos használatra kifejlesztett szájvizet értékesítenek, melyek között lényegi különbségek vannak, így aztán fontos megtanulnunk, hogy miként használjuk ezeket a szájhigiénés kiegészítőket.

Használata során alaposan forgassuk meg a szájüregben a szájvizet, mossuk át vele a fogakat, esetleg gargarizálhatunk is, hogy a garat is frissüljön, a nyálkahártya minden területe kapjon egy fertőtlenítő, lemosó átöblítést.

Egyes szájöblítők afta, szájgombásodás és bakteriális szájfertőzés kiegészítő kezelésére is alkalmasak, sőt az aktív oxigén tartalmú szájöblítők csak az anaerob baktériumokat pusztítják el, és  8-12 órán keresztül megakadályozzák a visszatérésüket. Azonban fontos tudni, hogy a szájvizek vagy szájöblítők csak kiegészítik, de nem helyettesítik a fog- és szájápolás egyéb módjait, például a fogmosást. A szájszag ellen a legbiztosabb módszer magát az okot megszüntetni, tehát alapos tisztítással csökkenteni, vagy eltávolítani a baktériumokat a szájnyálkahártyáról, illetve a nyelvhátról is. Távolíttassuk el fogorvosunkkal rendszeresen a fogköveinket is!

Viszont, ha sem a rendszeres fogmosás, sem a fogtisztítás egyéb módjai, (fogzuhany, fogselyem használata) nem segítenek, és újra meg újra visszatér a rossz szájszag, orvoshoz kell fordulni vele, hiszen több betegség is lehet a háttérben..

Ha bármilyen kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal!