Parodontológia

fogászati rendelő

Ultrahangos készülékkel végzett fogkő-eltávolítás

Rendelőnkben leggyakrabban egy ultrahangos készülékkel, úgynevezett ultrahangos depurátorral történik a fogkő eltávolítása. Nagy előnye, hogy az ultrahangos depurátor a fogzománcot nem károsítja! A készülék működő vége igen kis amplitúdójú rezgőmozgást végez, így a fogkövek a zománc károsítása nélkül lepattannak a fogfelszínről. A rezgőfej által keltett rezgések hatására légbuborékok képződnek. A légbuborékok hatására a fogkövek szétesnek. A beavatkozás legtöbbször érzéstelenítés nélkül, fokozott fájdalomérzet esetén pedig helyi érzéstelenítésben történik.

A szívritmusszabályzót viselő pácienseknél kizárólag kézi műszerekkel távolítjuk el a fogkövet, ezekkel íny alatt is tudunk hatékonyan dolgozni. Az implantátumok körüli fogkövet csak speciális műanyag ultrahangos fejjel lehet eltávolítani, mivel a fém fej megkarcolná az implantátum nyakát, ami a későbbiekben jobban vonzaná majd a lepedékeket.

Az ultrahangos kezelést követően a fogfelszíneket speciális pasztával és kefékkel, gumiharangokkal simára polírozzuk. A sima felszínek csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét. Rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető.

A fogkő eltávolítás után előfordulhat fognyaki érzékenység (hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre). Ennek oka, hogy a fognyakat takaró fogkövet – ami csökkentette a fogfelszínnel érintkező ingerek intenzitását – eltávolítottuk. Az érzékenység 1-2 héten belül megszüntethető érzékeny fogakra való fogkrém használatával. Az, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő, nagymértékben függ a táplálkozási szokásoktól, a hajlamtól (a nyál összetételétől és állagától), és az alkalmazott fogmosási, szájápolási módszerek hatékonyságától.

Ínysorvadás és fogágybetegség

Először nézzük meg, mi is az a parodontitis, vagyis a fogágybetegség. A fogágy, vagyis a parodontium részei: a fogat körülölelő csontos meder, pici rostok, melyek felfüggesztik ebbe a mederbe a fogat, és az íny.t.

A fogágygyulladás az, amikor ezek közül valamelyik, esetleg mindegyik begyullad, károsodik. A lepedék baktériumai okozzák a fogágygyulladást. A kiváltó ok, minden esetben, a lepedékben található nagy mennyiségű baktérium, mely az elégtelen szájhigiéné következménye. Ha lepedék halmozódik fel az íny közelében, akkor ott előbb-utóbb gyulladás alakul ki.

Az ínygyulladással kezdődő fogágybetegség tünete, az íny duzzanata, a fogmosáskor fellépő ínyvérzés, kellemetlen szájszag, fájdalom. A legtöbb esetben viszonylag könnyen kezelhető, és elegendő egy jó alapos fogkőeltávolítás, és egy dentálhigiéniai tanácsadás, hogy eltűnjön a gyulladást okozó lepedék és megtanulja, hogyan ápolhatja még hatékonyabban fogait és fogínyét.

Zárt kürettálás-tasakok

Ha az ínygyulladás hosszú időn keresztül fennáll, megtámadja a fogágyat és súlyosabb formát ölt. Először is az íny szövetét károsítja, így az visszafordíthatatlanul pusztul, ilyenkor jön létre az úgynevezett ínyvisszahúzódás. Súlyosabb esetekben pedig a fogágy többi részét, azaz a rostokat és a csontot is elpusztítja a fennálló gyulladás, így a fog megtámasztása is meggyengül, mozgathatóvá válik, illetve a fog gyökerétől az íny elválik, és mély tasakok jönnek létre. Ezek a tasakok nagyon sok baktériumot és gyulladt szövetet, fogkövet tartalmaznak és akár észrevétlenül is, állandó gyulladás színhelyei lehetnek.

A fogágybetegség góc is lehet. A tasakokban lévő nagyszámú baktérium időnként – akár fogmosás során is –, a véráramba kerül, és távoli szerveket betegíthet meg. Érintheti a szívet, az ízületeket, a vesét. Kutatások bizonyítják, hogy a fennálló parodontitis, súlyosbítja a cukorbetegséget, szív és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, illetve koraszüléshez vezethet. Bizonyos tüdőbetegségekkel is kapcsolatba hozták. Ezért nagyon fontos megszüntetni a fogágygyulladást, az általános egészségünk megőrzése érdekében. Tehát, ha idejében kezeltetjük a fogágyunkat, fogainkat, akkor önfeledten mosolyoghatunk idős korunkban is, és elkerülnek minket a mozgó fogak és az ínyvisszahúzódás.

Íny alatti tisztítás (zárt kürettálás) menete:

A gyulladt szöveteket és fertőzött gyökércementréteget is eltávolítjuk. Ezzel a baktériumok nagy részét gyakorlatilag megsemmisítjük.
A kürettálást helyi érzéstelenítésben végezzük, tehát fájdalommentes beavatkozás. Speciálisan kiképzett, steril kéziműszerekkel történik, amelyek éles végükkel mechanikus úton képesek a foggyökér felszínét megtisztítani, lekerekített részükkel pedig óvatosan kiemelik a tasakból a beteg lágy részeket, amelyek gyulladásos faktorok kibocsátásával fenntartják a szöveti reakciót. A kezelést kvadránsonként (a fogsorokat négy negyedre oszthatjuk fel. Egy kvadráns egy negyedet jelent, melyben két metszőfog, egy szemfog, két kisőrlő és három nagyőrlő fog található), vagy foganként lehet elvégezni, a fogágybetegség kiterjedésétől függően. Ha az összes foga érintett, elképzelhető, hogy Önnek ún. teljes száj dezinfekciót javaslunk. A tisztítás végén antiszeptikus gyógyszer kerül az ínytasakokba. Ez bizonyos mértékig és ideig gátolja a baktériumok újbóli betelepedését. A beavatkozás után fájdalom nem jellemző, de előfordulhat. Ilyen esetben vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedését javasoljuk.

Nyitott kürett

Erre a kezelésre súlyosabb paradontitisnél van szükség. Nagyon mély, vagy a zárt kürettel hozzáférhetetlen tasakok kezelésénél alkalmazzuk. Ilyenkor a megtisztítani kívánt területet feltárjuk a jobb hozzáférhetőség érdekében.
A kezelés helyi érzéstelenítésben történik. Az ínyszélben metszést ejtve lebenyt képzünk, majd kézi műszerekkel megtisztítjuk a tasakokat és a gyökerek felszínét. A sebet összevarrjuk, a varratokat egy héttel később eltávolítjuk.

Mozgó fogak sínezése speciális sínezési eljárással

Sínezés lényege, hogy a már mozgó, de még nem fájdalmas, még jól működő gyulladásmentes fogak esetén is lehetséges a fogak megmentése. A mozgás csökkenthető egy speciális sínezési eljárás segítségével. A fogak belső felszínére egy vékony, üvegszállal megerősített rostos szalagot ragasztunk, melyet fogszínű tömőanyaggal erősítünk a fogak belső oldalára. Ezzel a módszerrel megfelelő stabilitás érhető el.

Ínykorrekció (gingivektómia)

A fogíny sok esetben ránő a fogra, betakarva annak egy részét, illetve az is gyakran előfordul, hogy lenő, azaz eltűnik a fogról az íny. Mindkettő eset problémás, kellemetlenséget és későbbi fogproblémákat, fájdalmat és fogbetegségeket idézhetnek elő.

Koronahosszabbítás-A fog látható részének meghosszabbítása

Sokszor olyan nagy kiterjedésű szuvasodással találkozunk, hogy a preparált üreg, vagy korona határa mélyen az íny alá esik. Ebben az állapotban a fog nem állítható helyre, mert nem tudunk precíz lenyomatot készíteni, és a kész restaurációt (tömés, betét, korona) sem tudjuk megfelelő izoláció hiányában rögzíteni.
Régen ezek a fogak menthetetlenek voltak, de ma már arra is van lehetőségünk, hogy –fogeltávolítás helyett- a fogat kissé kiemeljük az ínyből. Így a koronai rész meghosszabbodik és a fog biztonságos helyreállítása elvégezhető.