Szájsebészet

fogászati rendelő

Dento-alveoláris szájsebészet

A mai korszerű technikáknak köszönhetően, a szájsebészet műtétjei is teljesen fájdalommentesen
elvégezhetők. Megfelelő felszerelés és sebészi technikával elérhető, hogy a gyógyulási szakaszok a
lehető legrövidebb ideig tartsanak.
Mikor van Önnek szüksége szájsebészre?
– fogak, foggyökerek eltávolításakor,
– sebészi úton eltávolítandó áttörésben visszamaradt fogak, bölcsességfogak esetében
– minden szájüregi rendellenesség korrekciójával kapcsolatosan,
– állcsontok gyulladásos elváltozásainak és cisztáinak eltávolításakor.
Összetettebb beavatkozások esetében, mint:
– arcüreg emelés műtét,
– arcüreg zárás,
– csontpótló műtét,
– implantátumok beültetése
parodontológus szakorvos közreműködésével együtt történik.

A fogak, gyökerek eltávolításának okai:

-A fogakból kiinduló akut, vagy krónikus gyulladás esetén, amikor a fogakat gyökérkezeléssel, gyökércsúcs rezekálásával sem lehet már megmenteni.
-Góckutatás során, ahol a fogeltávolítás az igazán elfogadható megoldás.
-Fogágy gyulladásnál, amikor nagyfokú fogmozgathatóság áll fent.
-Traumás sérülés esetén, amikor a gyökér megtartása nem lehetséges.
-Mély szuvasodás esetén, ha a gyökérkezelés nem kivitelezhető, vagy a beteg elutasítja azt.
-Sikertelen endodonciai kezelés után.
-Impaktált fogaknál (nem előtört fog) és számfeletti fogaknál, ha azok funkcionálisan, esztétikailag nem illeszkednek be a fogazatba.
-Fogszabályozó kezelés során.

A fogeltávolítás ellenjavallatai:

A döntés a beteg állapota mellett mindig az adott személyi és tárgyi feltételek határozzák meg.

-Vérképző szervi megbetegedések esetében (pl: leukémia)
-Akut, szájüregi fekélyképződés során
Ilyen esetekben súlyos, tovaterjedő, nekrózissal járó, a beteg állapotára végzetes kimenetelű fertőzéshez vezethet.
-Az állcsontokat érő nagy dózisú sugárkezelés után.
-Coronarithrombózis, akut myocardiális infarktus után is lehetőleg kerülni kell a fogeltávolítást.
-A haemiofilia/vérzékenység különböző formáinál csak haematológiai előkészítés után lehet a fogeltávolítást elvégezni.
-Szájnyálkahártya gyulladás esetén, különösen az eltávolítandó fog közvetlen közelében először a gyulladást kell megszüntetni, csak utána a fogakat eltávolítani.
Rendelőnkben speciális emelőkkel kilazítjuk a fogmederből a fogat, hogy a lehető legkevesebb szövetsérüléssel, traumával járjon a beavatkozás.
A fogeltávolítás helyi érzéstelenítéssel történik. A beavatkozás során tompa nyomás, fesztő érzés tapasztalható, de éles kellemetlen fájdalom nem.
Speciális esetekben mint például impaktált fogak, gyökérmaradványok eltávolításánál, a beavatkozást feltárásban végezzük helyi érzéstelenítés alkalmazásával.
Feltárás során egy speciális műszert használunk(Acteon –piezosurgery), amely a lehető legkevesebb csontvesztéssel járó beavatkozást eredményezi.

Fogeltávolítás utáni teendők

-Foghúzás után ne dohányozzon!
-Foghúzás után ne fogyasszon tejterméket minimum 1 hétig, mert a fehérje kitűnő táptalajt biztosít a baktériumoknak, elszaporodva pedig gyulladást okoznak!
-Fogeltávolítás után ne fogyasszon aprómagvas ételeket (mák, szezámmag stb), mert beékelődhetnek a sebbe és gyulladást okozhatnak!
-Foghúzás után a sebet ne szívogassa, hogy a keletkezett vörösesbarna véralvadék minél tovább lezárja a sebet, megakadályozva ezzel egy súlyos fertőzés kialakulását!
-Foghúzás után ne emeljen, ne hajolgasson, fokozott testi aktivitást ne végezzen, és ne vezessen gépjárművet!
A meleg bármilyen formában vérzést és a sebkörnyék megduzzadását okozhatja, ezért kerülje a napozást, a szaunázást és a forró fürdőt az első napokban!
A foghúzás napján ne öblögessen, csak tartsa a szájában az antibakteriális hatású öblögetőt. Következő napon a sebet már tisztíthatja, de kizárólag puha fogkefével. A tisztítás legyen alapos, ám kíméletes, ügyeljen arra, hogy ne piszkálja ki fogkefével a sebet lezáró véralvadékot!
Amíg tart az érzéstelenítő hatása, ne egyen, és ne igyon, mert félrenyelhet, illetve sérüléseket okozhat önmagának a zsibbadt területen! (forrázás, ráharapás az ajakra)
A fogorvos által behelyezett gézlapra finoman, de határozottan harapjon rá, és legalább 15-20 percig ne vegye ki. Amennyiben a géz eltávolítása után még mindig vérzik, helyezzen be egy újabb gézlapot.
Ha duzzanatot észlel a seb körül, kívülről jegelje a területet. Akár jégkockát használ a hűtésre, akár jégakkut vagy zselét, mindenképpen csavarja be puha textíliába. A fagyás elkerülése érdekében figyeljen oda, hogy 3-4 perc után távolítsa el a hűtést, majd körülbelül 10 perc után folytassa a jegelést.
Amennyiben a foghúzás utáni 24 vagy 48 órában még mindig erős fájdalmat érez, azonnal jelezze fogorvosának. A fájdalomnak többféle oka is lehet, ezt az okot mindenképpen fel kell tárni és mielőbb meg kell szüntetni, ehhez viszont fogorvosa segítsége szükséges..

Érdemes azonban arra is gondolni, hogy a hiányzó fogat előbb-utóbb pótolni kell. Az elhúzódó foghiány a szomszédos fogak bedőlését okozhatja. Ráadásul a foghiány helyén a csontállomány folyamatosan pusztul, ezért ha fogbeültetés mellett dönt, azt már csak csontpótlással lehet megoldani.

Ma már számtalan fogpótlási eljárás, illetve technika létezik, amelyek nem csak funkcionálisan, de esztétikailag is tökéletesek. Létezik olyan módszer is, amellyel közvetlenül a foghúzás után pótolható a foghiány. A lehetséges módszerekről mielőbb konzultáljon fogorvosával.